Hidden Potential
Challenges of transcranial magnetic stimulation variables for the prediction of hand function after stroke
-
Auteur
Chantal Bakker -
Drukkerij
-
Achtergrond informatie
Dit proefschrift gaat over het duiden van de mogelijkheden van revalidatie na een beroerte, ook bekend als CVA1. Het onderzoekt de toegevoegde waarde van transcraniële magnetische stimulatie om de kans op herstel bij verstoorde handvaardigheid te voorspellen. Het Engelse woord voor beroerte is “stroke”, een woord dat in haar betekenis, meer nog dan het Nederlandse woord “beroering”, het onverwachte in zich draagt.
Beide woorden kunnen het strijken van de hand van een geliefde betekenen, maar “stroke” geeft tegelijkertijd ook het geweld weer waaraan Hippocrates refereerde in de eerste definitie van een beroerte rond 400 voor Christus. Hij noemde het apoplexie, wat letterlijk vertaald “met geweld neergeslagen” betekent. De onverwachte enorme consequenties voor het dagelijks leven van een dergelijke klap worden daarmee goed weergegeven.
Uitvoering
Chantal had een duidelijk idee voor haar boek; de titel letterlijk visualiseren door filters te maken die delen van de hoofdstukpagina's verbergen.
Bovendien wilde ze graag een door haar bedachte illustratie gebruiken om het onderwerp van ieder hoofdstuk te visualiseren.
De illustraties zijn allemaal opnieuw getekend, op basis van aangeleverd materiaal en met het gekozen 'geschreven' lettertype als extra inspiratie.
Elke illustratie bestaat uit 1 lijn, die doorloopt in ofwel de hoofdstukmarkering in de rechtermarge (zichtbaar door het filter), ofwel in de (verborgen) tekst.Het was Chantals grote wens om een 'regenboogboek' te creeëren waarin het kleurverloop van de regenboog te zien zou zijn, maar ze gebruikte liever niet de kleur rood. Dit maakte de uitdaging om de filters te maken nog wat groter dan hij al was (rood is de beste filterkleur).
Kleurfilters hebben gewoonlijk een heel hoge kleurdensiteit, en zijn daardoor technisch niet eenvoudig na te maken in print.
Bovendien worden kleurenfilters over het algemeen gebruikt om beelden juist beter zíchtbaar te maken, in plaats van ze te verbergen.
Dus we moesten het hele principe van de filter omdraaien.Met de hulp van Ruud Bosch van drukkerij Wihabo is het gelukt. We hebben het juiste bedrukbare materiaal voor de filters gevonden.
En door te blijven testen, kwam ik er achter welke kleuren in welke tint het beste samenwerkten. Daarop is de indeling van de layout gebaseerd.
-
Boekconcept
Zowel het omslag als ieder hoofdstuk in het binnenwerk van dit proefschrift heeft een eigen kleur met een eigen kunststof kleurfilter die een deel van de achterliggende tekst en illustratie verbergt. Deze kunststof filter pagina's zijn apart bedrukt en handmatig ingelegd met de inktzijde naar binnen, net zoals het omslag, om krassen te voorkomen. -
Bijzonderheden
Het volledige boek is full color bedrukt.
Het boek garenloos met PUR gebonden waarna de rug omplakt is met een full-color bedrukte linnenstrook.
Omslag materiaal: Priplak 175 μ
Filters metariaal: Priplak 100 μ
Papier Tekstpaginas: 90 grs HVO wit.
Filmpje van het ontwerp:
-
Testimonial auteur
Dank je wel Ilse!! Het was een super samenwerking waarbij we met enthousiasme de uitdagingen aan gingen die we voor onszelf of de ander verzonnen :) En dat in een roerige Coronatijd... Wat ben ik blij met het fantastische eindresultaat dat niet beter bij mij en mijn proefschrift had kunnen passen. Ik ben blij dat ik bij jou belandde met mijn out-of-the-box plannen. We absolutely rocked this! Chantal Bakker -
Ontvangen reacties
Gefeliciteerd met het mooie proefschrift van Chantal. Hele klus begreep ik. Dank je wel. - Dick Stegeman - Promotor van Chantal Bakker